Ceglédi SZC Nagykátai Ipari Szakképző Iskola
2760 Nagykáta Csonka köz 6.
Telefon: (29) 440-254

Bécsi kulturális program

Megosztotta: Farkas Péter Dátum: 2023-2-24 8:0

Az Erasmus+ szakmai gyakorlat keretében az osztrák fővárosban, Bécsben tartózkodó csoportunk tagjai arra is törekszenek, hogy Bécs nevezetességeit is megismerjék.
A városközpontban megtekintettük az első keresztény vértanú és Mindenszentek tiszteletére felszentelt, majd többször átépített gótikus Stephansdom épületét, amely 136 méteres magasságával nemcsak Ausztria legmagasabb temploma, de az ország jelképe is.
A toronyőrszobába 343 lépcső vezet fel. A templom 13 harangja között található Európa második legnagyobb szabadon lengő templomi harangja, a Pummerin.
A székesegyházban lelt végső nyughelyet többek között III. Frigyes császár, Savoyai Jenő, IV. Rudolf Habsburg herceg, a templom alapítója, továbbá számos Habsburg családtag, bécsi bíboros és érsek is.
Megtekintettük a Hundertwasser Múzeumot, illetve a Friedensreich Hundertwasser által tervezett Kunst Haust, amely Bécs első öt turisztikai látványossága között szerepel. Bécs első „zöldmúzeuma” teret biztosít az alkotók számára a kritikai gondolkodásra a fenntarthatóság, az éghajlatváltozás, az újrahasznosítás, az urbanisztika vagy a generációkon átívelő felelősségvállalás témáiban.
Jártunk a Természettörténeti Múzeumban, amit I. Ferenc József császár 1889-ben nyitott meg. A Naturhistorisches Museum több mint 20 millió kiállított tárgyával a világ egyik leggazdagabb gyűjteménye.
A gyűjtemény ékköve az 1908-ban az alsó-ausztriai Wachau régióban megtalált 29 500 éves, 11 cm magas Willendorfi Venus szobor.
Ugyancsak itt látható a világ legrégebbi és legnagyobb meteorit gyűjteménye.
Látogatásunk másik helyszíne a Kunsthistorisches Museum volt, amit Ferenc József császár 1881-ben alapított, hogy itt helyezze el a Habsburg-ház hódításaiból származó felbecsülhetetlen értékű kincseket.
A bécsi Szépművészeti Múzeum 1891-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.
A múzeum olyan magyar vonatkozású kuriózumokkal rendelkezik, mint például a Munkácsy Mihály alkotott mennyezeti freskók, a nagyszentmiklósi aranykincs lelet, vagy az egyiptomi gyűjtemény azon szegmense, amelyben a magyar egyiptológusok ásatási eredményei találhatóak még az Osztrák-Magyar Monarchia időszakából.

Copyright © 2020
Ceglédi SZC Nagykátai Ipari Szakképző Iskola