Ceglédi SZC Nagykátai Ipari Szakképző Iskola
2760 Nagykáta Csonka köz 6.
Telefon: (29) 440-254

Véget ért az Erasmus+ program

Megosztotta: Farkas Péter Dátum: 2023-3-7 10:25

Iskolánk tanulói az Erasmus+ program keretében két tartalmas hetet töltöttek az osztrák fővárosban, Bécsben.
A szakmai programokon kívül a város kulturális örökségével is ismerkedtek, még az utolsó estékre is akadt látnivaló számukra.
Ellátogattunk az osztrák parlament épületéhez, melyet 1874-1884 között építettek, Theophil Hansen dán építész tervei alapján.
Hansen szándékosan választotta az antik stílust, tervei alapján a feljáratot Thuküdidész, Polübiosz, Xenophón, Hérodotosz, Julius Caesar, Tacitus, Titus Livius És Salusztiusz szobrai díszítik.
A központi oszlopcsarnok előtt az Athenebrunnen szökőkútja áll, középpontjában Pallasz Athénéval, a bölcsesség istennőjével, akinek lábánál a törvényhozás és végrehajtás szimbólumai, talapzatán az Elba, a Moldva, az Inn és a Duna folyó allegóriái láthatóak.
Az istennő jobb tenyerén Nikét tartja. Karl Kundmann alkotását 1902-ben állították fel. A parlament épületének tetején ókori tudósok és államférfiak szobrai, valamint hadiszekerek láthatóak, melyek mindegyikét Niké hajtja, s a győzelem szimbólumaként uralják a teret. Az épületet teljes pompájában megcsodálhattuk, hiszen ez év januárjában ért véget a 2017 óta tartó átfogó felújítása.
Ha Bécs, akkor a Habsburgok hajdani nyári rezidenciája, a Schönbrunni kastély sem maradhatott ki a programból. A kastélyt 1642-ben II. Ferdinánd felesége, Gonzaga Eleonóra építtette, majd Mária Terézia 1743-ban teljes mértékben átalakíttatta. A kastélyban található 1441 helyiség közül 45 látogatható. A császári család ebben az impozáns épületegyüttesben élte mindennapjait, de a Schönbrunni kastély számos társadalmi és közéleti eseménynek is helyet adott. Minden idők egyik legkiválóbb zeneszerzője, Wolfgang Amadeus Mozart 6 évesen itt adta élete első koncertjét.
Az utolsó szabad napunkat kihasználva a város központjába is ellátogattunk. Verőfényes napsütésben sétáltunk többek közt a Hofburg, az egykori császári palota udvarán. Ma ebben az épületben működik a Nemzeti Könyvtár, amelynek egyik szenzációja Európa legnagyobb, mintegy 180 ezer darabból álló papiruszgyűjteménye. Diákjaink sok élménnyel és tapasztalattal tértek haza a szakmai gyakorlatról.

Copyright © 2020
Ceglédi SZC Nagykátai Ipari Szakképző Iskola